4 Nisan 2012 Çarşamba

Acuka


Herkese merhabalar :) yanda görmüş olduğunuz Acuka hem kolay hem de bir o kadar lezzetli bir aperatif .... pek çok versiyonu var... içine ekmek koymadan yapanı, içine peynir koyanı... var da var... fakat benimki babaannemin usulü:) daha doğrusu annem babaannemden ben annemden öğrendim :) zaten yemeklerimin çoğu öyle ... ehh bende kızıma öğreticem inşallah :)

bu aperatif bizim pazar kahvaltılarının vazgeçilmezlerindendir. hatta bu olunca kimse başka şeylerin yüzüne bakmaz:) gerçi ben her öğün sadece acukayla karnımı doyurabilirim:) çay saatleri içinde çok iyi bir alternatif. özellikle kızarmış ekmeğin üstüne sürülüp, yanında da kaşar peynir ve çay varsa tamamdır başka bişeye gerek yok:)

kimi yörelerde acıka, kimi yörelerde acuka denir..hatta babaannem "acılı" derdi. bizde aile arasında böyle deriz. belki malzemeler yörelere göre değişiklik gösterebilir fakat benim damak zevkime hitap eden lezzet tam da bu... biz kalabalık olmadığımız için bu ölçülerle yaptım fakat siz kişi sayısına göre oranları artırabilirsiniz. kesinlikle deneyin, sadece 5 dakikanızı alır ama tadı damağınızda kalır , söylemedi demeyin :)


Malzemeler :

1 yemek kaşığı domates salçası
1 yemek kaşığı biber salçası
3 dilim bayat ekmek
2 yemek kaşığı zeytinyağ ( hepsini karıştırdıktan sonra az gelirse biraz daha koyabilirsiniz. sonuçta kıvamı o sağlıyor)
3 - 4 diş dövülmüş sarımsak (sarımsaği kendi damağınıza göre ayarlayın derim. fakat hemen baktığınızda size az gelen sarımsak dolapta biraz bekledikten sonra fazla bile gelebilir onu da unutmayın)
1/2 su bardağı iri dövülmüş ceviz içi (mutlaka iri dövülecek, ağza gelecek cevizler)
tız, pul biber, kimyon, kekik (miktarları size kalmış)


Hazırlanışı :

Derin bir kaseye salçaları alıp karıştırıyoruz. ekmekleri ıslatıp salçaların içine rendeliyoruz. diğer malzemeleri de ilave ediyoruz. tadına bakarak baharatları damak zevkinize göre ayarlayabilirsiniz. kuru gibi gelirse zeytinyağınla kıvamını açabilirsiniz. üzerini maydanoz ve cevizlerle süsleyip servis tabağına alabilirsiniz. yada küçük ekmeklerin üstüne sürerek de servis yapabilirsiniz. afiyet, şeker olsun :)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder