30 Mart 2012 Cuma

Mercimek Çorbası

Sofralarımızdan hiç eksik olmayan, Türk mutfağının başlıca yemeklerinden çorbalar, kansere, sindirime, kolesterole ve bunun gibi binbir derde çare olduğunu biliyor musunuz? İftar ve kış sofralarında en büyük yeri kuşkusuz çorbalar tutuyor. hatta yazın yaklaşmasına az bir süre kaldı. yazları içilen soğuk çorbaları da unutmamak gerekir.
Türk Mutfağının baş tacıdır çorbalar... Hele ki, şu İstanbul'un gelmek bilmeyen baharını beklerken, hala buz gibi bir havanın  olduğu dönemde(şu an yazarken bile dışarıda yağmur yağıyor:)) sıcacık bir çorbanın yerini hiç bir şey tutamaz, diye düşünüyorum…
bende bugün evde çok sevilen besin değeri yüksek bir protein kaynağı olan mercimek çorbasını yazmayı uygun buldum. ben bu çorbayı düdüklüde yapıyorum. hem zamandan da tasarruf ediyorum. ama dileyen normal tencerede de pişirebilir. hala düdüklü tencere fobisi olan hanımlar, beyler varsa bence bir an önce alışmalılar çok büyük kolaylık ve rahatlık. korkacak bir şey yok ;)

Malzemeler :

1 adet kuru soğan
1 adet havuç
1 su bardağı kırmızı mercimek (sebzeyi çoğaltıp mercimek miktarını azaltabilirsiniz, size kalmış)
1 yemek kaşığı salça
1 yemek kaşığı un (un koyunca patates koymaya gerek kalmıyor. her ikisi de kıvamı yoğunlaştırıyor)
3 yemek kaşığı sıvıyağ
1 adet tavuk bulyon (ben tat vermesi için kullanıyorum ama tavuk suyunuz varsa çok daha güzel olur elbette)
1 su bardağı süt (kremalı gibi harika bir lezzet oluyor, deneyin mutlaka)
3 su bardağı su (ben düdüklüde yaptığım için suyunu az koyuyorum. ama siz normal tencerede yapacaksanız. daha fazla su koyun ve arada bir tencerenizi kontrol edin. suyunu çekerek dibi tutabilir)
tuz, bir fiske şeker (ben her yemeğe koyarım), karabiber

Üzeri için :

1 yemek kaşığı sıvı yağ
kırmızı pul biber, nane

Hazırlanışı :

Soğanı yemeklik doğruyoruz ve tenceremize alarak yağda pembeleşene kadar kavuruyoruz.  ardından unu ilave ederek birlikte döndürüyoruz. daha sonra rendelenmiş havuçları ekliyoruz ve salçayı ekleyip kavurma işlemine devam ediyoruz. (ben havuçları rendeledim siz isterseniz halka halka da doğrayabilirsiniz. nasılsa blendırdan geçiricez.) ayıklanmış ve yıkanmış mercimekleri ilave edip suyunu, bulyonunu, tuzunu, karabiberini ekleyip düdüklünün kapağını kapatın. ben sadece 7 dakika tutuyorum. tabi siz normal tencerede pişirecekseniz daha fazla pişirmek durumunda kalacaksınız. mercimeklerin pişme durumuna göre altını kapatın. el blendırından geçirin. eğer kıvamı koyu geldiyse biraz su veya süt ile açabilirsiniz.

üzerine yağı kızdırıp, nane ve pul biberi ekleyip sos yapabilirsiniz. çorbamız hazır:)) herkese afiyet, şeker olsun :))

 





1 yorum:

  1. Harrah's Casino Site: NJ Review & Bonus | Lucky Club
    Review luckyclub of Harrah's Atlantic City. Check out our unbiased review of Harrah's Casino. Check the casino's bonus codes at Lucky Club and play online roulette

    YanıtlaSil