30 Mart 2012 Cuma

Köri Soslu Mantarlı Tavuk


Uzun zamandır eklemek istediğim bir tarifti bu. hazır eşimin kardeşi yemeğe geliyor dedim ve kollarımı sıvadım:) malum erkekler biraz daha etçil oluyorlar. bana verseniz kerevizi her gün yerim ama onlar mutlaka et, tavuk arıyorlar masada:) ama yinede tavuğun içine bir kaç küçük dokunuşla sebze de koymadım değil :) kendim yaptım diye demiyorum gerçekten başarılı oldu :)

genelde bu yemek göğüsten yapılıyor fakat bana pek yavan geldiği için kalça şişten yapıyorum. lezzet 10 numara oluyor. yada tavuk baget alıp, markette kemiklerini ayırttırabilirsiniz. (ama bence kemikleri de alın müthiş bir tavuk suyu elde edersiniz ve buzlukta saklayabilirsiniz:))

bu bir Köri soslu tavuk dikkatinizi çekerim. öyle baharatı alıp da içine koymuyoruz:) güzel bir sos yapıp tavuklara ekleyeceğiz. hemen başlayalım o halde ;)


Malzemeler :

4 adet tavuk kalça şiş
1 adet kuru soğan
3 diş sarımsak
1 adet havuç (demiştim küçük dokunuşlar var diye:))
250 gr. mantar
1- 2 adet renkli biber (normal biber de olur. ben renk olması açısından böyle yaptım)
1 yemek kaşığı sıvıyağ

Köri Sosu İçin :

2 yemek kaşığı margarin (tereyağ da olabilir fakat ben sevmediğim için kullanmıyorum)
1 kahve fincanı kadar un
1 su bardağı süt
1 su bardağı su
1 tatlı kaşığı köri (körinin fazlası çok ağır oluyor. fakat kararında kullanılırsa müthiş bir lezzet olur. bunu tadına bakarak anlayabilirsiniz)
tuz, karabiber






Hazırlanışı :

Tavukları kuşbaşı olarak doğrayın ve pişireceğiniz tencereye yada tavaya sıvıyağ ile birlikte ekleyin. tavuklar suyunu salacak ve çekecek. çekince tavuklar zaten pişmiş demektir. hemen soğan ve sarımsakları, ardından da küp doğradığımız havuçları ve mantarları, biberleri ilave ediyoruz.( ben biraz irice doğramayı seviyorum. hem görüntüsü güzel oluyor hemde lezzetler ağızda kaybolmuyor.) kapağını kapatın. kısık ateşte pişmeye bırakın.

onlar orda pişerken biz başka bir tencerede sosumuzu hazırlayalım. margarinimizi tencereye alıyoruz eriyince unu ilave ediyoruz. un kokusu çıkana kadar kavuruyoruz. ardından soğuk olan sütü yavaşça ilave edip, hızlı bir şekilde karıştırıyoruz. dikkat etmek gerek unun topaklanmaması gerekir, aman haaa!! suyu da aynı şekilde ekleyerek köri baharatını, tuzunu ve karabiberini ilave ediyoruz. sos tam bir puding kıvamında olmalı. o zaman kadar pişirmeye devam ediyoruz. kıvamını alınca pişen tavuklarla sosumuzu birleştiriyoruz. tavuk ve sos iyice özdeşleşince tavuğumuz servise hazır demektir :) afiyet bal şeker olsun :)

NOT : Yanında pilav ve elma dilimli patatesle muhteşem üçlü oluyor. ben tercihimi domatesli pilavdan yana kullandım sizlere de tavsiye ederim;)

2 yorum:

  1. Hanımefendi;

    uzun zamandır internette bu yemekle ilgili tariflere bakıyorum.
    Sizinki kadar özenli ve cezbedici bir tarife rastlamadım.
    Elinize sağlık, teşekkürler

    Bülent...

    YanıtlaSil
  2. Fincan Türk kahvesi mi olacak nescafe mi?

    YanıtlaSil